Hakukoneoptimointi eli SEO – Saavuta 1. sija hakutuloksissa

Hakukoneoptimointi eli SEO.

Tämän SEO-artikkelin tarkoituksena on antaa lukijalle perusteet hakukoneoptimoinnista ja saada takaraivoon jonkinlainen käsitys sen filosofisesta perusajatuksesta, eikä tämän artikkelin olekaan tarkoitus olla jokaista temppua läpikäyvä. Suomessa pärjää mielestäni lähes avaisanalla kuin avainsanalla hyvin perusasioilla tekemällä ne vain mahdollisimman hyvin – “Liten Bättre” – Vähän paremmin vielä kuten Kulta-Curre sanoisi. 

Tilaa ilmainen hakukoneoptimoinnin nykytila-analyysi tästä!

Tärkeimmät kohdat hakukoneoptimointiin liittyen artikkelissa

Mitä hakukoneoptimointi eli "Search Engine Optimization" on?

Hakukoneoptimoinnilla eli “Search Engine Optimizationilla” (josta kansainvälisesti käytetty lyhenne SEO tulee) tarkoitetaan toimenpiteitä joita tehdään, että sivusto näkyisi korkeammalla hakukoneiden kuten Google ja Bing -hakutuloksissa tietyillä avainsanoilla. Rumasti sanottuna kyseessä on siis hakukoneiden manipulointia ja kauniisti sanottuna kyse on siitä, että käyttäjille pyritään tarjoamaan entistä parempaa ja vastaamistaan tietoa hakemistaan aiheista.

Koska esimerkiksi Google ei kerro kuin joitakin hakutuloksiinsa vaikuttavia tekijöitä perustuu hakukoneoptimointi pitkälle testaamiseen vaikka perusasiat ovat hyvin tiedossa kaikilla hakukoneoptimoijilla. Google myös muuttaa useita kertoja vuodessa algoritmiään ja hienosäätää sitä, eli ne temput jotka toimivat 2 vuotta sitten voivat olla tänä päivänä täyttä historiaa hakukoneoptimoinnissa ja käyttökelvottomia. Onneksi perusteiltaan hakukoneoptimointi on pysynyt viimeiset 15-vuotta melko samana.

Googlen maksuttomien & maksullisten hakukonetulosten ero

Maksuttomat eli orgaaniset hakutulokset

Googlen orgaaniset hakutulokset

Maksulliset hakutulokset

Maksullisia hakutuloksia Googlessa

Maksullisen ja maksuttoman hakutuloksen erottaminen

Maksuttomat (orgaaniset) hakutulokset tulevat haussa yleensä maksuttomien jälkeen. Maksuttoman ja maksullisen hakutuloksen erotat siitä, ettei maksuttomissa lue “Mainos”. Hakukoneoptimoinnilla siis pyritään vaikuttamaan vain orgaanisiin tuloksiin – ei maksullisiin mainoksiin. 

Maksullisten erottaminen maksuttomista on vuosi vuodelta käynnyt vaikeammaksi ja Google on pyrkinyt tekemään niistä hyvin samannäköiset

Miten päästä eteenpäin hakukoneoptimoinnissa?

Netti on täynnä oppaita hakukoneoptimointiin, jotkut parempia ja jotkut kyseenalaisempia joten kaikkeen luettuun kannattaa suhtautua skeptisesti. Lähtökohtaisesti kannattaisi istua miettimään miten itse filtteröisit ja arvottaisit hakutuloksia jos olisit Google tunnettujen tekijöiden lisäksi. Kun ajattelet kun hakukone olet jo paljon lähempänä kärkituloksia filosofiselta kantilta, joten ajattelu kannattaa.

Hakukoneoptimointi ei ole lyhytjänteistä puuhaa ja tuloksia voi joutua odottamaan kuukausia, kiireellisille suosittelen hakusanamainontaa joka alkaa antamaan heti käyntiin lähtiessään konkreettisia tuloksia.

Hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat perusasiat

Kun aloitat uuden sivuston hakukoneoptimoinnin on syytä lähteä perusasioista ja tarkistaa seuraavat asiat:

  • Sivusto noudattaa kutakuinkin HTML-standardeja ja on esteetön hakukoneiden silmissä
    • Koodin laadun voi testata ilmaisella W3C validaattorilla joka tarkistaa sen standardimukaisuuden.
  • Sivusto toimii nopeasti – Mitä nopeampi sivusto on sitä lähempänä olet todennäköisesti hakukoneoptimoinnissa kärkituloksia
    • Testaa sivuston nopeus ja esteettömyys ilmaisella GTX Metrixillä. Itse käytän asetuksina Lontoota (lähin datacenter Suomesta) ja “Broadband (5/1 Mbps, 30ms)” -yhteysvalinta joka on nykyisin jo hitaan puoleinen. Pystyäksesi vaihtamaan nämä asetukset sinun tulee rekisteröityä GTX Metrixiin joka on ilmaista.
  • Sivustolla on riittävästi hyvälaatuista ja kiinnostavaa tekstiä joka on lueteltu omiksi alasivuikseen aiheen mukaan (hakukoneet eivät näe videoita tai kuvia). Jos haluat rankata esimerkiksi “Häät” -sanalla sinulla tulee olla häistä kertovaa tekstiä noin 1000-1500 merkkiä minimissään, mitä enemmän ja asiaankuuluvampaa sitä parempi. Jos sivustollasi on muita kiinnostavampaa tekstiä jota ihmiset haluavat lukea ja (mahdollisesti linkittää omiin verkkopalveluihin sekä jakaa sosiaalisessa mediassa) olet varmasti jo aika lähellä kärkipaikkoja.
  • Sivuston palvelin ja kohde IP on mahdollisimman lähellä “markkina-aluettasi”, esim. jenkeissä oleva serveri toimii Suomeen huonommin hakukoneissa kuin ruotsissa oleva tai peräti Suomessa kärjistäen.
  • Sivuston titlet (HTML dokumentille annettava otsikko) ovat jokaisella sivulla uniikit ja vastaavat sisältöä. Esim. jos sivun aihepiirinä on “Hauki” tulisi HTML:n lähdekoodissa “” -attribuuttien välissä olla esimerkiksi “Hauki on kala Suomessa” kuin esimerkiksi “Teron Korjaamo Oy”.
  • Domainin eli verkkotunnuksen ikä – Jos ikää on alle 1 vuotta niin mitään kovin radikaaleja ulkoisia linkityskampanjoita ei kannata tehdä koska se voi vaarantaa sivuston hakukonenäkyvyyden tulevaisuudessa. Silloin kannattaa keskittyä vaan tekemään mahdollisimman hyvää sisältöä ja laittaa sivusto toimimaan teknisesti parhaalla mahdollisella tavalla.

Hakukoneoptimointi ei ole ydinfysiikkaa vaan käytännössä kyse on siitä, että käyttäjälle halutaan tarjota hakua vastaavin ja relevanttisin sisältö sekä käyttäjäystävällisin sivusto.

GTX Metrixin esimerkkiraportti sivuston hakukoneystävällisyydestä

Tältä näyttää hyvin tehty sivusto teknisesti sivun nopeuden ja toimivuuden kannalta hakukoneoptimoinnin näkökulmasta GTX Metrixin mukaan:

GTX Metrix hakukoneoptimoinnin nopeusraportti

Hakukoneoptimointi lyhyesti

  1. Tarkista että sivustosi HTML-koodi on suhteellisen validia, jos se ei ole korjaa se mahdollisimman validiksi.
  2. Tarkista että sivustosi toimii nopeasti (Grade A GTX Metrixistä), mikäli ei toimi viilaa sitä niin kauan, että se näyttää hyviä lukuja.
  3. Tarkista että Google Analytics tai muu kävijäseuranta toimii oikein ja että siellä on tulostavoitteet asennettuna, jolloin pääset kiinni siihen mikä tuo liiketoimintaa, ei pelkästään liikennettä
  4. Tee Google Ads -hakusanakampanja laajoilla sanalistoilla aiheesta ja aiheen vierestä. Anna sen pyöriä jonkun aikaa jotta saat riittävästi luotettavaa dataa toimialasi parhaimmista avainsanoista
  5. Tarkista että sivustollasi on riittävästi (mielellään paljon sisältöä) edellä mainituista ja valitsemistasi TOP-avainsanoista ja jokaisella on oma laskeutumissivu (esim. jos haluat rankata korkealle sanalla “Kana” sinulla tulisi olla yritys.fi/kana/ -sivu jossa käsitellään laajasti asiaa kanasta ja sen vierestä, muista kuitenkin, että kirjoitat ihmisille, etkä hakukoneille. Huonosti kirjoitetusta laskeutumissivusta ei ole mitään hyötyä vaikka se korkealle rankkaisikin jos asiakas pakenee välittömästi kauhistuneena sisällön huonoudesta.
  6. Hanki laadukkaita ulkoisia linkkejä saman aihepiirin medioista esim. blogeista tai yhteistyökumppanien sivuilta osoittamaan avainsanoilla sinua.

Lyhyt sisältöohjeistus hakukoneoptimointiin

Hakukoneoptimoinnissa sisältö on tärkein elementti ja sen kirjoittaminen hakukoneystävälliseen muotoon jotta se sijoittuisi kyseisellä avainsanalla mahdollisimman hyvin. Tässä lyhyt opas SEO-sisällön luomiseen:

  1. Luo avainsanalle oma ala-sivu osoite.com/avainsana/ -muotoon
  2. Riippuen avainsanan kilpailusta kirjoita minimissään 600 merkkiä (suositus 1000) avainsanaan liittyen mahdollisimman hyvää sisältöä toistaen avainsanaa ja sen eri muotoja tietyin välein. Mitä pidempi ja relevanttisempi teksti on avainsanaan sitä parempi. Muista kuitenkin, että kirjoitat sisältöä ihmisille eikä hakukoneille.
  3. Määritä sivulle h1-pääotsikko joka sisältää avainsanan
  4. Käytä kuvia, lihavointeja, sisäisiä linkityksiä ja sekä alaotsikoita (h2, h3, h4)
  5. Aseta sivun title-elementtiin avainsana suhteessa 20% titlen kokonaispituudesta
  6. Määritä myyvä meta descripton-elementti joka sisältää avainsanan ja on noin 150 merkkiä pitkä (max 160 merkkiä)
  7. Määritä kuville alt-tagit (tekstivastineet)
  8. Aseta vähintään 1 ulospäin menevä linkki
  9. Linkitä artikkelia sisäisesti pääsivulta (vahvin sivu yleensä linkkisuosiossa, jolloin linkkimehu valuu alaspäin)

Hakukoneoptimoinnin ulkoistus, koulutus ja konsultointi

Tarvitsetko apua hakukoneoptimointiin kuten koulutusta, konsultointia tai haluatko ulkoistaa kokonaan sen? Online Leads Finland auttaa mielellään sinua ja yritystäsi!

Olemme luotettava, tunnettu ja asiantunteva hakukoneoptimoinnin kumppani jo yli 15-vuoden kokemuksella hakukoneoptimoinnista vaativissa projekteissa.

Olemme konsultoinneet hakukoneoptimoinnissa mm. DNA Welhoa, Outokumpua, Kaalimato.comia, EmCeä, Solteqia, Omena Hotelsia ja lukuisia muita asiakkaita menestyksekkäästi hakukoneoptimoinnissa.

Hakukoneoptimoinnin linkit, artikkelit ja resurssit

Tärkeitä linkkejä, resursseja ja artikkeleita hakukoneoptimointiin liittyen.

Ilmainen hakukoneoptimoinnin nykytilan analyysi
Online Leads Finland tarjoaa ilmaisen hakukoneoptimoinnin nykytilan analyysin ja toimenpide-ehdotukset.

Artikkelin kirjoittaja on suomen tunnetuimpia hakukoneoptimoijia 15-vuoden kokemuksella

Artikkelin kirjoittaja Juha Söderholm on Suomen tunnetuimpia ja pisimpään hakukoneoptimointia Suomessa ammattikseen tehneitä alanmiehiä ja todellisia dinosauruksia. Hänen hakukoneoptimointiasiakkaisiin on kuulunut vuosien saatossa lukuisia tunnettuja kotimaisia ja ulkomaisia brändejä kuten esimerkiksi DNA Welho, Outokumpu, Omena Hotels, Lomarengas ja Solteq Oyj. Hän auttaa mielellään yritystäsi hakukoneoptimoinnin haasteissa. 

Juha piti sapattivapaata hakukoneoptimoinnista joitakin vuosia, mutta innostui jälleen hakukoneoptimoinnista ja muista asiakastöistä affiliate-uran sijaan.

Yhteystiedot & SoMe

Juha Söderholm
LinkedIn ja Twitter
tel +358 44 212 4436
email: [email protected]

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

ONLINE LEADS FINLAND OY

[email protected]
+358 44 212 4436

Seuraa meitä SoMessa

Palkkaa meidät avuksesi - Täytä lomake ja ota yhteyttä!

ASIAKKAIDEMME KOKEMUKSIA MEISTÄ
Juha Söderholm on todennäköisesti Suomen paras hakukoneoptimointiin, hakusanamainontaan tai affiliate-markkinointiin liittyvissä ongelmissa tai asioissa.
Jarkko Forsberg Ostosraha.fi
Jarkko Forsberg
Ostosraha.fi
Olen oppinut tuntemaan Juhan yhtenä Suomen hakukoneoptimoinnin ja hakukonemarkkinonnin osaavimpana asiantuntijana. Fakta että hän elää niin kuin opettaa omassa affiliate-bisneksessään antaa hänelle kompetenssia ja arvokkaan mausteen.
Erik Floman Omena Hotellit
Erik Floman
Omena Hotellit
Juha on hyperaktiivinen SEO-asiantuntija jolla on todistetut tekniset taidot ja luovat työtavat. Olimme todella vakuuttuneita tuloksista joita saimme hakukoneoptimoinnin projekteista joita Juha teki yrityksellemme.
Olli Maksimainen Crassman
Olli Maksimainen
Crasman
JOITAKIN ASIAKKAITAMME
Open Padel
Horisontti Media
Omenakauppa.com
Odeal
Raskone
Vaunula

LIITY UUTISKIRJEESEEMME

Tilaa uusimmat Supermarkkinoinnin artikkelit sähköpostiisi ja tehosta markkinointiasi.